Timidin-kináz meghatározása

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet 2010. december 20-tól bevezeti a timidin-kináz meghatározását ECLIA módszerrel, DiaSorin Liaison készüléken önálló vizsgálatként, ill. a krónikus limfocitás leukémia (CLL) prognosztikai paneljének részeként.
A timidin-kináz a citoplazmában megtalálható enzim, mely a DNS-szintézis ún. mentési útvonalában vesz részt; a timidint dezoxi-timidin-monofoszfáttá (dTMP) alakítja. Megkülönböztetjük a timidin-kináz citoplazmatikus (TK1) és mitokondriális (TK2) formáját. A TK1 aktivitása a G1/S fázis határán jelentősen fokozódik, az M fázishoz érve gyorsan csökken. Rosszindulatú daganatos betegségben és leukémiában szenvedőkben a szérum timidinkináz-szintje megemelkedik.
CLL-ben a szérum timidinkináz-szintje szoros korrelációt mutat a betegség prognózisával és a beteg várható élettartamával, de hasonló eredményt adtak a kissejtes tüdőrákkal, prosztatarákkal, emlőrákkal, ill. egyéb rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos tanulmányok is. A timidin-kináz ezek alapján egy általános tumormarker, mely számos ráktípus esetén hasznos a betegség korai felismerésében, és a várható kimenetel megítélésében. A timidinkináz-szint emelkedése előfordulhat anaemia perniciosában és herpeszvírus-fertőzés esetén is.
Referenciatartomány: 2-7,5 U/L
Minta: szérum (1 cső natív vér)
Vizsgálatkérés a MedSol „KIZIMKEM” (önálló) ill. „KIZFLOCY” (CLL prognosztikai panel) kérőlapján történik. A vizsgálatot hetente kétszer végezzük.
A vizsgálat WHO kódja: 2662H (további tumormarkerek meghatározása), pontértéke: 1163

Kérdéseikkel Dr. Szánthó Eszter immunkémia részlegvezetőhöz fordulhatnak az 54471-es melléken.

 

Debrecen, 2010. december 15.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója