A timidin-kináz referenciatartományának változása

A KBMPI 2010. december 15-étől vezette be a timidin-kináz (TK), mint általános tumormarker mérését. Referenciatartományként a reagenst gyártó cég által megadott 2-7,5 U/L tartományt kezdtük alkalmazni, azonban az azóta összegyűjtött adatok alapján kiderült, hogy ez a referenciatartomány a DE OEC-ban vizsgált, zömében magyar betegpopulációra nem alkalmazható. (A gyártó cég az általa megadott referenciapopulációra vonatkozólag csak annak létszámát – 98 fő – közölte.)

Hasonló problémával igen ritkán találkozunk, ezért a legtöbb laboratóriumhoz hasonlóan a KBMPI sem végez rutinszerűen referenciatartomány-meghatározást. A timidin-kináz esetében azonban ezt feltétlenül szükségesnek láttuk, így a Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI, korábban National Committee on Laboratory Standards, NCCLS) által kiadott útmutató alapján 225 egészséges, 18-75 év közötti (átlagéletkor: 39 év; férfi-nő arány: ~ 1:2) egyén szérummintáin elvégeztük a referenciatartomány meghatározásához szükséges méréseket. Hat személy TK-értéke mérhetetlenül alacsonynak bizonyult (<0,5 U/L), őket az értékelésből kihagytuk. Az észlelt TK-aktivitások a 219 értékelt eredmény esetében 2,4 U/L és 33,5 U/L közöttiek voltak, 11,9 U/L átlagértékkel. Az aktivitásértékek nem normáleloszlást mutattak. Az adatok feldolgozása az IBM SPSS 19 számítógépes statisztikai elemzőprogram segítségével történt. A 97,5 percentilis értéke 26,3 U/L-nek adódott. A 2,5 percentilis értékét nem határoztuk meg, mivel ebben az esetben alsó referenciahatár megadása nem indokolt.

A fentiek alapján a timidin-kináz referenciahatárát a 97,5 percentilis értéke alapján <26,3 U/L-nek  állapítjuk meg, és 2011. május 11-étől ezt a referenciatartományt alkalmazzuk.

Kérdéseikkel Dr. Szánthó Eszter, immunkémia részlegvezetőhöz fordulhatnak az 54471-es melléken.

 

 

Debrecen, 2011. május 03.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója