β2-glikoprotein I elleni antitest és fibrinmonomer kvantitatív meghatározása

A KBMPI Hemosztázis részlege 2011. június 1-től bevezeti a β2-glikoprotein I elleni antitest és a kvantitatív fibrin monomer (FM) meghatározását.

β2-glikoprotein I elleni antitest meghatározása
Az antifoszfolipid szindróma laboratóriumi kritériumai közé tartozó β2-glikoprotein I elleni antitest IgG és IgM izotípusát ELISA módszerrel határozzuk meg, az eredményeket izotípusonként U/mL-ben adjuk meg. A módosított Sapporo kritériumrendszer szerint diagnosztikus haszna kizárólag az IgG és IgM izotípusoknak van. (Miyakis S. et al JTH 2006; 4:295.)
Referenciatartomány: <20 U/mL mindkét izotípus esetén
Minta: citráttal alvadásgátolt vér
Vizsgálatkérés: A β2-glikoprotein I elleni antitest meghatározása rutin vizsgálat, mely a MedSol „KIZHEMOS” kérőlapján rendelhető izotípusonként, egyedileg (“antiβ2GPI IgG” és/vagy “antiβ2GPI IgM”), továbbá kérhető a “Thrombophilia panelben”, vagy az “Antifoszfolipid szindróma kivizsgálás” részeként.
Eredményközlés: 20 munkanapon belül
A vizsgálat pontértéke: 859 pont izotípusonként, WHO kódja: 2669G

Kvantitatív fibrinmonomer (FM) meghatározása
A bevezetésre kerülő immunturbidimetriás kvantitatív FM-teszt a szolubilis fibrinmonomert és annak komplexeit is felismeri. A vizsgálat bevezetésével egyúttal a korábban alkalmazott, latex-agglutinációs elvű, kvalitatív FM-vizsgálat megszűnik, de a vizsgálat pontértéke ugyanaz marad.
A kvantitatív FM-teszt elsődleges felhasználási területe a DIC diagnosztikája. DIC esetén a kvantitatív FM-vizsgálat szenzitívebb és specifikusabb, mint a D-dimer-teszt. További felhasználási területek: vénás tromboembólia diagnosztikája, pretrombotikus állapotok, hiperkoagulabilitás felismerése a következő betegcsoportokban: hormonterápiában részesülők (ösztrogén), terhesség, posztoperatív állapotok, tumoros betegek, antifoszfolipid szindrómás betegek. A pretrombotikus állapotok diagnosztikájában a beteg állapotának megítélése, követése érdekében szükség lehet többszöri mintavételre és a vizsgálat ismétlésére.
Referenciatartomány: <10 mg/L
Minta: citráttal alvadásgátolt vér
Vizsgálatkérés: a MedSol „KIZHEMOS” ill. sürgős vizsgálat esetén a„KIZÜGYEL” kérőlapján történik önálló vizsgálatként, ill. a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) panel részeként.
Eredményközlés: minden nap, rutinban: 4 óra, sürgős minta esetén 1 óra.
A vizsgálat pontértéke: 5854 pont, WHO kódja: 28653

Kérdéseikkel Dr. Bagoly Zsuzsa hemosztázis részlegvezetőhöz fordulhatnak az 54790-es melléken.

 

 

Debrecen, 2011. május 31.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója