A 4-színű analízis bevezetése leukémiák fenotipizálásában

A Debreceni Egyetem Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézetének Áramlási Citometria részlegén 2007. november 5-től változik a leukémiák immunfenotípus vizsgálatának protokollja. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – Magyarországon elsőként – bevezetjük a „4 színű analízist” (1,2), ami azt jelenti, hogy a patológiás sejtek karakterizálására egy csőben 4 különböző fluoreszcens festékkel jelölt antitestet alkalmazunk.

A vizsgálat kérésénél a DEOEC klinikái számára a korábbiakhoz hasonlóan a MedSolution rendszeren keresztül az iránydiagnózisnak megfelelő panel kérésével lesz lehetőség. Abban az esetben, ha akut leukémia gyanú esetén AML vagy ALL egyaránt lehetséges, u.n. „screen” kéréssel 2 csőben 4-4 antitesttel 24 órán belül választ adunk arra vonatkozóan, hogy van-e akut leukémiára jellegzetes fenotípus, illetve hogy ALL vagy AML irányába érdemes a kiterjesztett panelt alkalmazni. Külső beküldők esetén továbbra is a papír alapú kérőlap áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy a vizsgálat hatékony legyen, csontvelői minták esetében kérjük a beküldő orvost, hogy csontvelői kenetet mellékeljen a minta beküldésekor .
Eredményközlés a MedSolution rendszeren keresztül, illetve a külső beküldők esetén faxon történik.
A vizsgálat ára az esetek többségében csökken, a minimális reziduális betegség (MRD) detektálásakor pedig jelentősen csökken , amennyiben csak a kezdeti aberráns fenotípus követése történik. A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően az MRD detektálását 300 000 sejt begyűjtésével fogjuk végezni, ily módon a patológiás reziduális sejtek vizsgálatakor a 0,1%-os kimutathatósági határ minden esetben biztosítható, de a sejtszámtól függően a 0,01%-os detektálhatósági limitet is megpróbáljuk elérni (3). A turnaround time változatlan marad.

Amennyiben a vizsgálattal kapcsolatban kérdésük van, az Áramlási Citometria Részleg vezetőjét, Dr. Hevessy Zsuzsanna adjunktusnőt keressék az 54104 melléken.

 

1. Basso G, Buildini B, De Zen L, Orfao A. New methodologic approaches for immunophenotyping acute leukemias. Haematologica 2001;86:675-92.
2. Ratei R, Karawajew L, Lacombe F, Jagoda K, Del Poeta G, Kraan J, De Santiago M, Kappelmayer J, Björklund E, Ludwig WD, Gratama JW, Orfao A; European Working Group of Clinical Cell Analysis. Discriminant function analysis as decision support system for the diagnosis of acute leukemia with a minimal four color screening panel and multiparameter flow cytometry immunophenotyping. Leukemia 2007;21:1204-11.
3. Coustan-Smith E, Ribeiro RC, Stow P, Zhou Y, Pui CH, Rivera GK, Pedrosa F, Campana D. A simplified flow cytometric assay identifies children with acute lymphoblastic leukemia who have a superior clinical outcome. Blood 2006;108:97-102.

 

Debrecen, 2007. október 26.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi docens
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója