Általános vizelet- és üledékvizsgálattal kapcsolatos változások (IRIS IQ 200)

Tisztelt Kolléga!

2004. május 3-tól a vizelet tesztcsík és üledék vizsgálatot a KBMPI “Kettes Telep”-i részlege helyett a KBMPI I.sz. Sebészeti Klinikán található laboratóriumában fogjuk végezni. A hagyományos mikroszkópos vizsgálatot felváltja az automatizált, IRIS IQ 200 analizátoron történő meghatározás. Ennek a módszernek számos előnye van:

• gyorsabb

• nem igényel mintaelőkészítést

• az alakos elemek számát pontosabban megadja olyan esetekben is, amikor a szemmel történő számolás nehézkes (pl: amorf üledék zavaró hatása)

Kérjük fokozottan ügyeljenek, hogy a minták 11 óráig megérkezzenek a “Kettes Telep”-i laboratóriumba. Az ezen időpontig beérkezett minták hasonlóan a korábbi gyakorlathoz nem számítanak sürgősnek, így nem vonatkozik rájuk az ügyeleti felár.
Az automatán végzett vizsgálat pontértéke 400 pont, ami járóbetegek esetében nem a Klinikát terheli.
Az esetleges kérdésekkel az I. sz. Sebészeti Klinikán található laboratórium részlegvezetőjéhez, Dr. Országh Istvánnéhoz fordulhatnak. Tel: 5184
A vizsgálatot az I.sz. Sebészet Laboratóriumi Vizsgálatkérő Lapján lehet megrendelni (s1z2urim). A mintavételhez szükséges zárható poharak a központi raktárból beszerezhetők.

 

Debrecen, 2004. április 27.

 

Tisztelettel:
Dr. Muszbek László
akadémikus, egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója