Aspirinrezisztencia-vizsgálat

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Pathológiai Intézet Hemosztázis részlege 2009. december 10-től bevezeti az “Aspirinrezisztencia-vizsgálatot”. Az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszert szedő betegek esetén a gyógyszer hatásosságának tesztelését arachidonsav-indukálta (500 mg/mL) thrombocytaaggregáció és -szekréció vizsgálattal végezzük.

Minta: 2 cső citráttal alvadásgátolt vér a betegtől és 2 cső citráttal alvadásgátolt vér egy hemosztázis szempontjából egészséges, gyógyszermentes kontrolltól.

A meghatározás elve és az eredmények értékelése: A thrombocytaaggregáció és -szekréció vizsgálata során, amennyiben az acetilszalicilsav terápia hatásos, a beteg thrombocytái arachidonsavra nem reagálnak; sem aggregációs, sem szekréciós választ nem tapasztalunk. Az eredmények alapján a leleten az Aspirin hatásosságának meglétéről/hiányáról szöveges véleményt adunk. 

A vizsgálat pontértéke: 3686 pont

Eredménykiadás: 5 munkanapon belül

Vizsgálatkérés: Az “Aspirin rezisztencia vizsgálat” rutin vizsgálat, mely a KBMPI Hemosztázis kérőlapján rendelhető. A vizsgálatot kizárólag előzetes időpontegyeztetést követően tudjuk elvégezni (54197-es mellék).

 

 

 

Debrecen, 2009. december 10.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója