Clopidogrelrezisztencia vizsgálati panel

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet Hemosztázis részlege 2009. december 10-től új vizsgálati profilként bevezeti a “Clopidogrelrezisztencia-vizsgálatot”. A vizsgálati profil indikációja clopidogrel hatóanyagú gyógyszert (Plavix, Plagrel, Trombex, Nofardom, Kerberan, Kardogrel, Egitromb, Clopidogrel Hexal, Atrombin) szedő betegek esetén a gyógyszer hatásosságának tesztelése. A clopidogrel antitrombocita hatását a vérlemezkén lévő P2Y12 ADP receptor gátlása révén fejti ki. Irodalmi adatok szerint a gyógyszert szedő betegek mintegy 10-30%-a nem ad megfelelő választ a kezelésre.

A vizsgálati panel tartalma:
- thrombocytaaggregáció és -szekréció vizsgálata (agonisták: 5 uM ADP, 20 uM ADP, 40 uM ADP+ prosztaglandin E1 (PGE1)
- a vazodilátor stimulált foszfoprotein (VASP) foszforiláció áramlási citométerrel történő vizsgálata

Minta: 3 cső citráttal alvadásgátolt vér a betegtől és 3 cső citráttal alvadásgátolt vér egy hemosztázis szempontjából egészséges, gyógyszermentes kontrolltól. A vizsgálatot olyan betegnél érdemes elvégezni, aki minimum 10 napja szedi a clopidogrel hatóanyagú gyógyszert..

A meghatározás elve és az eredmények értékelése: Az ADP-indukálta thrombocytaaggregációs és -szekréciós vizsgálat során, amennyiben a clopidogrel terápia hatásos, a betegnél a kontrollhoz képest csökkent aggregációs és szekréciós választ kapunk. Különböző ADP koncentrációk ill. PGE1 alkalmazásával a gyógyszer hatásossága jobban megítélhető. A VASP foszforiláció vizsgálatot a P2Y12 ADP receptor antagonisták hatásának monitorozására fejlesztették ki. Hatásos clopidogrel terápia esetén a VASP foszforiláltsága a kontrollhoz képest emelkedik, mely intracelluláris markerek segítségével áramlási citometriával mérhető. Az eredményt PRI érték (platelet reactivity index=thrombocyta reaktivitási index) formájában adjuk meg. Egészséges, gyógyszert nem szedő kontrollokban a PRI 70% fölött van, a clopidogrel hatásossága esetén ez az érték 50% alatti. Az eredmények alapján a leleten a clopidogrel hatásosságának meglétéről/hiányáról szöveges véleményt adunk. 

A vizsgálat pontértéke: 39547 pont
Eredménykiadás: 5 munkanapon belül

Vizsgálatkérés: A “Clopidogrelrezisztencia-vizsgálat” rutin vizsgálat, mely a KBMPI Hemosztázis kérőlapján panelben rendelhető. A vizsgálat kérésekor a betegnél alkalmazott antikoaguláns és antitrombocita terápia típusát pontosan meg kell adni. Kombinált antitrombocita terápia (aszpirin+clopidogrel) esetén a vizsgálat elvégezhető. A vizsgálatot kizárólag előzetes időpontegyeztetést követően végezzük (54197-es mellék).

 

 

 

Debrecen, 2009. december 10.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója