Fibrinogén antigén koncentrációja

Tisztelt Kolléga!

 

 

A DEOEC Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézete új szolgáltatásként 2003. február 5-től bevezeti a plazma fibrinogén antigén koncentrációjának meghatározását az eddigi Clauss-féle fibrinogén meghatározás mellett.

A meghatározást BN 100 nefelométerrel Behring poliklonális anti-humán fibrinogén antitest felhasználásával, rutin vizsgálatként, a szokásos körülmények között végezzük a belső telep rutin laboratóriumában (volt mûvese barakk).

A rutin hemosztázis diagnosztikában a fibrinogén meghatározás legelterjedtebb módszere a Clauss-módszer. Az alvadási idő mérésén alapuló Clauss-módszernél a fibrinogén degradációs peptidek jelenléte (DIC, trombolitikus kezelés, primer fibrinogenolízis) és a dysfibrinogenaemia zavarja a meghatározást, és az alámérés miatt túlságosan alacsony fibrinogén értékeket kapunk. Ilyen esetekben szükség van a fibrinogén szint más (immunológiai) módszerrel történő meghatározására. A fibrinogén mint antigén koncentrációjának a meghatározása hypo- és afibrinogenaemia esetén a Clauss módszerrel kapott eredmény megerősítésére szolgál, valamint irodalmi adatok alapján a kardiovaszkuláris rizikó jobb megítélését teszi lehetővé, mivel ez a módszer a plazmában lévő totál fibrinogén mennyiséget méri.

 

A vizsgálat kérése a MedSolution hemosztázis kérőlapján a Fibrinogén antigén meghatározás megjelölésével történik.

A beküldendő minta az eddigiekhez hasonlóan 0.105 mol/L Na citráttal alvadásgátolt vér.

A referencia tartomány: 1.8 – 3.5 g/L

A vizsgálat WHO kódja: 28646

A vizsgálat pontértéke: 1563 pont

Felelős: Dr. Bereczky Zsuzsanna, tel: 4790, 5158.

 

 

Debrecen, 2003-01-29

Tisztelettel:

Dr. Muszbek László s.k.
akadémikus, egyetemi tanára
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója