Gamma és Kappa könnyűlánc koncentráció mérése

Tisztelt Kolléga!

 

A DEOEC Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézete 2003. június 10-től új szolgáltatásként a következő meghatározásokat vezeti be:

-         a humán immunglobulinok k és l könnyűlánc koncentrációjának mennyiségi meghatározása szérumból és vizeletből immunturbidimetriás módszerrel

-         a humán immunglobulin IgG, IgA, IgM nehéz- és k, l könnyűláncainak azonosítása szérumból immunfixációval

A k és l könnyűlánc koncentrációjának mennyiségi meghatározását Roche Integra 400 készüléken Tinaquant Roche reagenssel végezzük. Az immunfixációs elektroforézis TITAN GEL IMMUNOFIX (Helena Laboratories) teszttel történik. A meghatározásokat rutin vizsgálatként, a KBMPI Immunkémia ill. Elektroforézis részlegein végezzük.

 

A k és l könnyűláncok koncentrációjának meghatározása a következő betegségek diagnózisában nyújt segítséget: myeloma multiplex, lymphomák, Waldenström macroglobulinaemia, autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, SLE).

A szérumban a poliklonális immunglobulin összetételnek 2:1 körüli k:l arány felel meg. Minden egyes plazmasejt klón tagjai azonos (vagy k vagy l) könnyűláncot termelnek. A plazmasejt klónok patológiás mértékű szaporodása emelkedett monoklonális immunglobulin (Ig) vagy Ig fragmens termeléséhez vezet, ami a k:l arány módosulását eredményezi. A referencia tartományon kívül eső k:l arány monoklonális gammopátiára hívja fel a figyelmet.

Az ép Ig-ok nagy molekulatömegük miatt nem jutnak át a vizeletbe, a normál körülmények között igen alacsony koncentrációjú szabad könnyűláncok viszont átjutnak a glomerulusokon de a tubulusokban abszorbeálódnak, ezért a vizeletben általában nagyon alacsony a koncentrációjuk. Túltermelés esetén a könnyűlánc koncentráció meghaladja a tubulusok reabszorpciós kapacitását, s a vizeletben lényegesen megemelkedik a koncentrációjuk. A vizeletben felszaporodó szabad könnyűlánc (Bence-Jones protein) fontos indikátora a monoklonális gammopathiának.

 

A meghatározások korlátai:

-      Az általunk alkalmazott immunturbidimetriás teszt az Ig-oknak mind a szabad, mind a kötött állapotban lévő könnyűláncát kimutatja. A vesekárosodás miatt vizeletbe került ép Ig elfedheti a megváltozott könnyűlánc arányt.

-      Egyidejűleg két monoklonális klón felszaporodásával járó gammopathtia esetén előfordulhat, hogy a k:l arány a normál tartományban marad, ha a két klón különböző típusú könnyűláncot termel. Ez esetben a k és l láncok koncentrációja is emelkedik.

A fentiek miatt a k és l könnyűláncok mennyiségi meghatározása nem helyettesítheti teljes mértékben az elektroforézist követő immunfixációs eljárást. A könnyűlánc mennyiségi meghatározását a diagnózisok felállításának segítése, és a betegségek lefolyásának követése indokolja. Az immunfixációs elektroforézis indikációi: monoklonális sáv a fehérje elektroforetogramon, referencia tartományon kívül eső k:l könnyűlánc arány.

 

A vizsgálatok kérése a MedSolution Immunkémia kérőlapján az Ig k és l könnyűlánc ill. az immunfixáció, Ig könnyű- és nehézlánc azonosítása vizsgálatok megjelölésével történik.

 

A beküldendő minta:     szérum vizsgálatok esetén egy cső natív vér

vizeletből történő meghatározásnál  5-10 mL random vagy gyűjtött vizelet.

 

Beküldés helye:            A mintát mindkét vizsgálat esetén az immunkémia részleg veszi át (volt művese barakk).

 

A beküldött mintából egyéb, az immunkémia részlegen végzett vizsgálatok is kérhetők.

 

Referencia tartomány:

 

k

l

k:l arány

Szérum

1,38 - 3,75 g/l

0,93 – 2,42 g/l

1,17 - 2,93

Vizelet

 

 

0,75 - 4,50

 

 

 

A vizsgálatok WHO kódja és pontértéke:

 

WHO kód

pontérték

Kappa lánc mennyiségi meghatározása

26703

733

Lambda lánc mennyiségi meghatározása

26702

733

Fehérje azonosítása immunfixációval

26701

3126

 

 

Az immunfixációs elektroforézis esetén az értékelés a szérum elektroforézis és az immunfixációval kapott sávok összehasonlításával történik. Az eredményközlés az alábbi információkat tartalmazza:

-         nehézlánc(ok) típusa (monoklonális, biklonális, IgG, IgA, IgM)

-         könnyűlánc(ok) típusa (monoklonális, biklonális, k, l)

-         szabad Ig láncok jelenléte

 

A turbidimetriás meghatározással kapcsolatban felmerülő kérdésekkel, problémákkal Dr. Katona Évához (Tel.: 4471, 4790 mellékek), az immufixációval kapcsolatban Dr. Góth Lászlóhoz (Tel.: 4230, 5995 mellékek) fordulhatnak.

 

 

Debrecen, 2003. 05. 28.

Tisztelettel:

Dr. Muszbek László sk.

akadémikus, egyetemi tanár

a Klinikai Biokémiai é Molekuláris

Patológiai Intézet igazgatója