Kardiális troponin T mérésének bevezetése a kardiális troponin I helyett

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet (KBMPI) Immunkémia Részlege 2010. március 17-től a myocardialis ischaemia diagnosztikájában eddig használt kardiális troponin I mérése helyett a kardiális troponin T mérésére tér át. A váltást elsősorban az indokolja, hogy az eddigi, DiaSorin Liaison készüléken történő kardiális troponin I-mérések a sürgősségi betegellátás szempontjából túlságosan hosszú időt vettek igénybe, illetve többször kényszerültünk a mérések megismétlésére, mely az eredmények kiadását tovább hátráltatta.
A kardiális troponin T mérések Roche cobas e 411 készüléken történnek. A mérési idő a korábbihoz képest jelentősen rövidül; 9 percet vesz igénybe a Liaison készülék 20 perces mérési idejével szemben. A kardiális troponin T mérés bevezetésének másik előnye, hogy ezáltal a laboratóriumi és a szintén kardiális troponin T-t mérő ágymelletti (POCT) módszerrel kapott eredmények összehasonlíthatóvá válnak.
A szívizomban a cTnT tartalom 6%-a a citoszolban szabadon, a többi a vékony filamentumokba beépülve található. Az AMI után szintje 4-5 óra múlva szignifikánsan emelkedik. Ez a gyors kiáramlás a szabad TnT molekulákból adódik, és mintegy 32 óra alatt befejeződik. A sejtvázhoz kötött TnT molekulák kijutása tartósan fennálló, súlyos myofilamentum-szétesés nyomán jön létre, ami kétfázisú kiáramlási görbét eredményez. A kiáramlott fehérje mennyisége korrelációt mutat az infarktus nagyságával.
A markerek közül a cTnT rendelkezik a legszélesebb diagnosztikus ablakkal: 5 óra-14 nap. (A troponin I esetében ez 5 óra-9 nap.) Ebben az időszakban emelkedése 5-10-szer nagyobb, mint a CK-MB emelkedése a referencia-értékhez viszonyítva.
A cTnT kismértékű emelkedése mutatható ki „minor myocardial injury” esetén, amikor az enzimek (CK, GOT, LDH) aktivitása nem változik. Az emelkedés mértéke nem éri el az AMI-ban tapasztalhatót, de figyelemfelkeltő és prognosztikus értékű laboratóriumi adat lehet. Fontos komponens a myocardialis ischaemia pl. AMI és myocarditis diagnózisában csakúgy, mint az instabil angina pectoris lefolyásának monitorozásában és a rizikók megítélésében.
Emelkedett cTnT értékek mutathatók ki a veseelégtelenségben szenvedő betegek kb. 30 %-ában. Klinikai adatok egyre nagyobb számban igazolták, hogy az ilyen betegeknél nagy a kockázat későbbi cardiovascularis komplikációkra. A vizsgálat ezen kívül akut coronaria szindrómás betegek kockázatának besorolására, valamint a krónikus veseelégtelenségben szenvedő páciensek kardiális kockázatának megítélésére is használható. A vizsgálat az intenzívebb terápia bevezetésében és magasabb troponin T szinttel rendelkező pácienseknél szükséges beavatkozás kiválasztásában is hasznos lehet.
A kardiális troponin T szintjének emelkedését az ischaemiás szívbetegségen kívül még számos egyéb kórállapot is okozhatja, (1) ugyanakkor myocardialis ischaemia fennállása esetén is lehet negatív a kezdeti érték. (2) Az eredmény interpretálását mindenkor a rendelkezésre álló egyéb klinikai és laboratóriumi leletekkel szoros összefüggésben kell végezni.

Zarich és mtsai (3) 420, myocardialis ischaemia tüneteivel jelentkező beteg kezdeti troponin T értékei alapján négy kockázati csoportot különítettek el:

Normál cTnT:

<30 ng/L

Kis kockázat:

30-66 ng/L

Közepes kockázat:

67-99 ng/L

Nagy kockázat:

>100 ng/L

A normál csoportban végül az esetek 17%-ában, a kis kockázatú csoportban 29%-ban, a közepes kockázatú csoportban 64%-ban, a nagy kockázatú csoportban 85%-ban igazolódott myocardialis infarktus.
Referencia tartomány: 30 ng/L alatt.
Szükséges minta: szérum (1 cső natív vér)
Vizsgálatkérés a MedSol „KIZUGYEL” ill. „KIZIMKEM” kérőlapján.
WHO kód: 21083
Pontérték: 2147
A vizsgálat a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető. Eredményközlés sürgős kérés esetén a minta megérkezésétől számított 1 órán belül.
Kérdéseikkel Dr. Szánthó Eszter részlegvezetőhöz fordulhatnak az 54104-es melléken.

Hivatkozások:
(1) Kelley W, Christenson RH, Januzzi JL: Increases of cardiac troponin in conditions other than acute coronary syndrome and heart failure. Clinical Chemistry 2009; 55: 2098-2112
(2) Newby, LK et al.: Value of serial troponin T measures for early and late risk stratification in patients with acute coronary syndrome. Circulation 1998; 98:1853-1859
(3) Zarich SW et al.: Minor elevations in troponin T values Enhance risk assessment in emergency department patients with suspected myocardial ischaemia: Analysis of Noval Troponin T Cut-Off Values. Clinica Chimica Acta 2004; 343: 223-229

 

Debrecen, 2010. március 12.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója