Levetiracetam (Keppra®) meghatározása

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet 2009. április 15-től bevezeti a Levetiracetam (Keppra®) meghatározását szérummintából. A mérést diódasoros detektorral (DAD) rendelkező, izokratikus HPLC (nagynyomású folyadékkromatográfia) rendszeren végezzük. Eredményközlés kéthetente.
A Levetiracetam egy új hatóanyag az epilepszia terápiájában, melynek nincs szerkezeti hasonlósága az eddig már ismert antiepilepsziás gyógyszerekkel és nem mutat velük interakciót sem. A vért a gyógyszer beadása előtt kell levenni. A Levetiracetam féléletideje a szérumban 6-8 óra, a szérumkoncentrációt 2-3 napi kezelés után már lehet kérni. A steady-state koncentráció két-három nap alatt alakul ki. A megadott terápiás koncentráció völgykoncentrációt jelent. A Levetiracetam részleges hidrolízissel inaktív metabolittá alakul. Kétharmada a vizelettel kerül kiválasztásra, ezért a csökkent vesefunkció 10-11 órára is megnövelheti a fél-életidőt.
Terápiás tartomány: 10-37 mg/L. WHO kód: 21638 „További gyógyszerek szérumszintjének meghatározása kromatográfiás vagy immunkémiai módszerrel„ Pontérték: 2236 pont
2009. április 15-től egy további változás kerül bevezetésre. Az antiepileptikumok meghatározásának kérésekor a karbamazepin HPLC-s rutinvizsgálatként történő megkérésekor automatikusan megrendelésre kerül metabolitjának, a karbamazepin-10,11-epoxidnak a meghatározása is. Erre azért van szükség, mert a karbamazepin-10, 11-epoxid metabolit biológiailag a karbamazepin anyamolekulával azonos hatású, koncentrációja a szérumban a karbamazepin koncentrációjának a tizede (0,4-1,2 mg/L), másrészt további betegségek és gyógyszerek hatással lehetnek az antiepileptikum koncentrációjára. A sürgős karbamazepin vizsgálatkérés továbbra is FPIA módszerrel történik és ezután sem tartalmazza a metabolit meghatározását.
A Levetiracetam vizsgálatok a KBMPI Kromatográfia vagy TDM elektronikus kérőlapján rendelhetők meg. A vizsgálatkérés módja: a MedSol „KIZKROM“ vagy „KIZGYOGY” kérőlapján a Levetiracetam kijelölésével rendelhető. Hagyományos kérőlapon a kért vizsgálatot kell bejelölni.
A minták átvétele: a KBMPI Mintaátvevő Részlegén, naponta 8-tól 15 óráig.
Esetleges kérdéseikkel Dr. Nagy Erzsébethez vagy Dr. Ivády Gergelyhez fordulhatnak. Telefon: 54230 és 56378.

 

Debrecen, 2009. április 10.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója