Liquor fehérje elektoforézis vizsgálata

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet 2007. február 07.-től bevezeti a liquor fehérje elektroforetikus vizsgálatot a liquor mono-, és főként oligoklónalitásának detektálására. A liquor fehérjék koncentrációjának növekedése a vér-agy gát permeabilitásának növekedése, és az immunglobulinok (főként IgG) intrathechalis szintézise miatt jön létre. Az oligoklónális sávok a gamma-globulin régióban éles sávként jelennek meg fehérje elektroforézis során.
Oligoklónális sávok, sclerosis multiplexben az esetek 95 %-ában, autoimmun megbetegedésekben 20-60 %-ban, a tumorok kb. 5%-ában és egyes örökletes megbetegedések 60-100 %-ában mutathatók ki.
A vizsgálat: koncentrálatlan liquor és higított szérum (a szérum monoklónális sávjai megjelenhetnek a likvorban) fehérje elektroforézis SEBIA (Hydragel 7 β1- β2) rendszerrel, és a fehérjék vizualizálása ezüstözési technikával.
Az oligoklónális sávok immunglobulin (IgG) eredetének meghatározása immunfixációs eljárással (SEBIA, Hydragel 6 CSF).
A liquor oligoklónális sávjainak ilyen típusú detektálása összhangban van a legújabb ajánlásokkal (Deisenhammer F, et al. Guidelines on routine cerebrospinal fluid analysis. Report from an EFNS task force. European Journal of Neurology 2006: 13: 913-922).
A vizsgálathoz a liquorral együtt, közel azonos időben vett vérmintát is küldeni kell.
A liquor mintát DE, OEC telepeiről 7 ml-es piros kupakos Vacutainer csövekben, míg külső beküldök esetén ezeket „vértároló postázáshoz (Spektrum 3D kódszám: 7300000125)” tartókban kérjük beküldeni.
A liquor vizsgálati mintákat a KBMPI mindig fogadja, a vizsgálat 2 héten belül elkészül.
A vizsgálat pontszáma:
1. 21042: elektroforézis szérum + liquor, 2 x 519 pont= 1088 pont.
2. 26701: liquor immunfixáció (IgG,IgA,IgM) 3130 pont.

 

Debrecen, 2007. február 5.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi docens
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója