NT-ProBNP körlevél

Tisztelt Kolléga!

 

 

 

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet Endokrinológiai, in vitro Izotópdiagnosztikai Részlege 2003. február 23-tól új szolgáltatásként bevezeti a NT-proBNP  mérését.

A natriuretikus peptidek közül ma, a szív két hormonja, az atriális natriuretikus peptid (ANP) és a brain natriuretikus peptid (BNP) bír diagnosztikai jelentőséggel. Kémiailag a natriuretikus peptideket 17 aminósavból álló centrális gyűrű és variábilis carboxi-, ill. aminoterminális rész jellemzi.

Az ANP fiziológiásan csak a pitvarok-, patológiásan a kamrák szívizomsejtjeiben is képződik. A BNP elsősorban a bal kamra cardiomyocytáiban szintetizálódik a kamrai falnyomás és vértérfogat függvényében. Tartós kamrai  túlterhelés következményeként szintézise lényegesen fokozódik. A szív mellett az agyban is termelődik. A natriuretikus peptidek, mint pre-prohormonok szintetizálódnak, amelyek prohormonná és szignálpeptiddé hasadnak. A prohormonok valószínüleg egy transzmembrán szerin proteáz, a corin hatására tovább hasadnak, és a keringésben már csak a biológiailag aktív C-terminális peptidek ( ANP-28=ANP és BNP-32= BNP), és a prohormonok inaktív N-terminális fragmentjei (NT-proANP és NT-NT-proBNP) találhatók. Utóbbiakat az egyszerűség kedvéért a diagnosztikában általában csak proANP és NT-proBNP néven emlegetjük.

A natriuretikus peptidek diuretikus és natriuretikus hatásuk révén a renin-angitenzin–aldoszteron rendszer antagonistáiként működnek. Bal kamra diszfunkció esetében  elsősorban a  BNP és a vele ekvimolárisan képződő pro-BNP szintje emelkedik meg a plazmában. Koncentrációja prognosztikus értékű, változása jelzi a kezelés hatékonyságát. A cardialis és nem cardialis okok miatt keletkező tünetek differenciál diagnosztikájában elsősorban igen magas (97,8-100%) negatív prediktív értéke miatt használják.

Az ANP és a  BNP mérése nehezen teljesíthető preanalitikát kíván, csak experimentális célokra ajánlható. A NT-proBNP meghatározásához nem szükséges különleges körülmények között történő mintavétel, és automatizált elektrokemilumineszcens  immunoassay (Roche) technológiával történhet a meghatározása.

            A pro-BNP vizsgálat a KBMPI Endokrinológia elektronikus kérőlapján rendelhető.

Vizsgálati minta: géles Vacutainer vérvételi csőbe vett nativ vér

A minták átvétele: a KBMPI Endokrinológiai in vitro Izotópdiagnosztikai Részlegen (Izotóplabor)

naponta 8-tól 15 óráig

Mérés: naponta

Eredményközlés: a 13 óráig átvett mintákból aznap, a később érkező mintákból a következő munkanapon.

 

Ajánlott ProBNP (Roche) referencia értékek:   pmol/L

Korcsoport

<54 év

55-64 év

65-74 év

75 + évek

Férfi

<16,2

<20,9

<27

<100,5

<22,6

<26,6

<41,6

<73,6

 

WHO kód:  23441

Pontérték:   6835                                  

Járóbetegek esetében a vizsgálat költsége nem a klinikát terheli.

Az esetleges problémákkal a részleg vezetőjéhez,  Dr.Lenkey Ágotához fordulhatnak,

Tel.: 5914, 5640

 

Debrecen,  2003. február 17.      

Tisztelettel:

Dr. Muszbek  László s.k.

akadémikus, egyetemi tanár

a Klinikai Biokémiai és Molekuláris

Patológiai Intézet igazgatója