P1NP (1-es tipusú teljes prokollagén amino-terminális propeptid) vizsgálat

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet Immunkémiai részlege 2010. június 01-től bevezeti a “P1NP” vizsgálatot. A P1NP egy csont formációs marker, mely az osteoblastok funkciójáról ad felvilágosítást. A csont turnover pontosabb megítélésére ajánlottak a formációs és reszorpciós markerek mérése. E célt hivatott szolgálni az új “Csont panel” bevezetése, mely az alábbi vizsgálatokat foglalja magában: Csont Panel: P1NP (1-es tipusú teljes prokollagén amino-terminális propeptid), oszteokalcin, β-CTx (keresztkötött kollagén C-telopeptid), PTH (parathormon), 25-OH-D vitamin, totál kálcium, foszfát.

Minta: 1 cső natív és 1 cső EDTA-s alvadásgátolt vér. Az 1 cső EDTA-s alvadásgátolt vér a 25-OH-D vitamin és a PTH meghatározáshoz szükséges.

Az eredmények értékelése
Amennyiben megfelelően kitölti az alkalmazott terápia rovatot a kérőlapon, az eredmények alapján a leleten a csontanyagcsere állapotáról, valamint a kezelés hatékonyságáról szöveges véleményt adunk.
A “Csont panel” eredmények kiadása: aznap; kivéve 25-OH-D vitamin, melynek eredmény közlése 2 héten belül történik.

Vizsgálatkérés
A “Csont panel”-ben foglalt vizsgálatokat az immunkémiai (KIZIMKEM) kérőlapon rendelhetik, de a panelben foglalt vizsgálatokat önállóan is kérhetik.
A P1NP vizsgálat pontértéke: 996 pont; referencia tartománya: <75 µg/L.
A vizsgálattal/panellel kapcsolatos kérdéseikkel kérjük, forduljanak Dr. Bhattoa Harjit Pal részlegvezetőhöz az 56265-ös telefonszámon.

 

 

 

Debrecen, 2010. május 26.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója