Reproduktív endokrinológiai laborvizsgálatok új rendje

Az eddig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika hormonlaboratóriumában végzett reproduktív endokrinológiai vizsgálatok 2006. január 20-án, pénteken reggel 8:00 órától átkerülnek a KBMPI Endokrinológiai részlegébe . Ez a vizsgálatokat megrendelő klinikák számára két tekintetben jelent változást:

•  A MEDSOLUTION rendszerben az „ SNZH ” (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika hormonlaboratórium) kérőlapok megszűnnek. Helyettük az DEOEC klinikái a „ KIZREPR” (KBMPI Reproduktív Endokrinológia) jelű kérőlapon kérhetik a vizsgálatokat. A vizsgálatok vagy egyedileg, és/vagy vizsgálati panelekbe csoportosítva rendelhetők.

Egyedi vizsgálatok : Estradiol-1β (E2); Folliculus stimuláló hormon (FSH); Luteinizáló hormon (LH); Prolactin (PRL); Prolaktin – a Macroprolaktin eltávolítása után (PRL–MPRL); Progeszteron (P); Tesztoszteron (T); Sexhormon binding globulin (SHBG); Thyroid stimuláló hormon (sTSH); Androsztendion (ANDR); Dehidroepiandroszteronszulfát (DHEA–S); Human chorialis gonadotropin (HCGβ).

Vizsgálati panelek :

Alaphormon (2.–4. ciklusnap): FSH, LH, PRL, E2, sTSH

Follikuláris fázis (5.–11. ciklusnap): FSH, LH, RPL, E2, sTSH, P

Ovulációs fázis (12.–16. ciklusnap): FSH, LH, PRL, E2, P

Luteális fázis (17.–22. ciklusnap): PRL, E2, P

Férfi panel: FSH, LH, PRL, E2, T, SHBG, sTSH

Gyerek panel: FSH, LH, PRL, E2, T, DHEAS, SHBG, sTSH.

 

Január 20-tól

- az újszülött bilirubin meghatározás az SNZHBI-ben megszűnik, és helyette a KIZUGYEL elektronikus kérőlapokon rendelhető;

- az SNZHZP (zóna-pellucidaellenes antitest meghatározás) ettől az időponttól a Szülészeti Klinika SNZNZP kérőlapján rendelhető;

- az SNZHVTER vizelet terhességi teszt (Biostrip) vizsgálat az Szülészeti Klinika SNZNVTER kérőlapon rendelhető.

•  A natív vérmintákat a DEOEC területéről zöldjelű bárkóddal ellátott géles Vacutainer csőbe levéve az Elméleti tömb földszintjén lévő KBMPI endokrinológiai részlegébe (Izotóp laboratórium) kérjük eljuttatni munkanapokon 08:00 és 15:00 óra között. A 14:00 óra előtt beérkezett minták még aznap, a később érkezők másnap kerülnek analízisre. (Az androsztendion meghatározásokra a továbbiakban is kéthetente kerül sor.)

•  A külső vizsgálatkérők a DEOEC KBMPI Reproduktív endokrinológia nyomtatott kérőlapon rendelhetnek vizsgálatokat. A kérőlap letölthető innen.

A „ Vizelet általános és üledékvizsgálat ”-hoz (KIZ-KROMA) a mintákat január 20-tól a KBMPI barakk-épületébe kérjük eljuttatni

 

 

Debrecen, 2006. január 18.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi docens
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója