A retikulált thrombocyták kimutatása áramlási citometriával

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet Áramlási Citometriai részlege 2010. június 01-től új vizsgálatként bevezeti a retikulált thrombocyták mennyiségi meghatározását.

Az alacsony thrombocytaszámmal járó megbetegedések esetén gyakran szükség van a thrombopoesis mértékének megállapítására. A vörösvérsejtekhez hasonlóan a thromobocyták esetében is azonosíthatókak a fiatal sejtalakok a reziduális RNS tartalom kimutatása által. Ezen RNS tartalmú retikulált thrombocyták általában nagyobb méretűek és aktívabbak, mint az idősebbek. A retikulált thrombocyták referencia tartománya tiazol narancs festéssel és áramlási citometriai analízissel: 2-14%. Számos olyan kórképben ahol a thrombopoesis fokozott (pl. ITP, malignus hematológiai kórképek regenerációs fázisa) jelentősen emelkedett (akár 30-35%-os) retikulált thrombocyta arányt találunk, mely alapján feltételezhető, hogy néhány napon belül megindul az alacsony thrombocytaszám emelkedése.

A vizsgálat indikációja:
A vizsgálat elvégzése azoknál indokolt, ahol a klinikus kíváncsi, hogy milyen mértékű a megakaryocytopoesis és thrombopoesis a csontvelőben.

A meghatározás elve:
Thrombocyta glikoprotein jelölés után tiazol narancs festés alapján autofluoreszcens kontrollhoz viszonyítjuk a thrombocyták fluoreszcenciáját. Az eredményeket százalékos pozititvitásban adjuk meg.

Vizsgálatkérés, mintatípus, eredmények közlése
A MEDSOL „KIZFLOCY” kérőlapján a “Retikulált thrombocyta” elnevezés kijelölésével rendelhető meg a vizsgálat. A meghatározáshoz nem kell külön mintát venni, ezt a vérkép vizsgálathoz küldött EDTA-s mintából el tudja végezni a laboratórium. A vizsgálatokat munkanapokon végezzük és a mintának a vérvételtől számított két órán belül a laboratóriumba kell érkezni, mivel a hosszan tartó tárolás fals eredményhez vezet. Emiatt a mintavétel pontos időpontját (óra, perc) kérjük a csövön feltüntetni.
A vizsgálat pontértéke 4650 pont.
A vizsgálattal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén kérjük forduljanak Dr. Hevessy Zsuzsához, az Áramlási Citometria részleg vezetőjéhez (54104 vagy 55983-as mellék).

 

 

Debrecen, 2010. május 26.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója