A rutindiagnosztikát és ügyeleti laboratóriumi szolgáltatásokat érintő változások

A Laboratóriumi Medicina Intézet "Barakk" épületében működő rutin diagnosztikai részlegei és az ügyelet 2012. január 13-15 között az IVDI épületébe költöznek.
A pneumatikus csőposta rendszer a költözéskor még nem indul be, előreláthatólag az átköltözés után 2-3 héttel tervezzük az indítását, erről külön tájékoztató levelet küldünk majd.

Az átmeneti időszakban a minták átvétele munka- és ügyeleti időben az IVDI épület I. emeletén, a belső lifttel szembeni átvevőben történik.
Megközelítése: a Barakkal szemben lévő bejáraton át, amelyet az asszisztens nyit ki, ha a  bejáratnál található „labor” és/vagy „pihenő” feliratú jelzőgomb megnyomásával az eljáró jelzi érkezését.

Január 13-án pénteken a laboratórium költözésben érintett részlegei (hematológia, hemosztázis, kémia, immunkémia, vizeletanalízis) még 13 óráig rutinszerűen működnek. Ezen időpont után január 16-a (hétfő) reggel 8 óráig az ügyeleti profilban lévő vizsgálatokat a szokásos rend szerint végezzük az alábbi két kivétellel:
- kvantitatív FM teszt helyett csak szemikvantitatív FM meghatározást végzünk
- S100 analízist pedig csak január 16-án (hétfő) reggeltől tudunk végezni

Pénteken a légzésteszt laboratóriumban csak a mintavételt tudjuk kivitelezni, az analízis és az eredményközlés január16-án történik.

Az ügyeleti labor vasárnap reggel 7 és 10 óra között költözik, ezért kérjük a klinikákat, hogy ezen idő alatt csak az „extra” sürgős mintákat küldjék a laboratóriumba. A mintaátvétel vasárnap reggel 8 órától már az IVDI épületében történik.
Az ügyelet, a rutin részlegek költöztetése közben folyamatosan működik, ezen időszak alatt is igyekszünk biztosítani a gyors eredményközlést, de az esetleges csúszás miatt megértésüket kérjük.
 



Intézetünkben január 16-tól (hétfő) egy automata mintakezelővel ellátott robotizált integrált rendszert helyezünk üzembe, mely az alábbi változásokkal jár:
  • Az új IFCC reagensekkel a nemzetközi ajánlásnak megfelelően néhány enzim referencia tartománya csökken, amely összhangban van egyéb hazai laboratóriumok gyakorlatával is. Az új felnőtt referencia tartományok  minden esetben csökkennek és ennek megfelelően változnak a korfüggő referencia tartományok is.

 

Megváltozott paraméterek:

 

Új felnőtt ref. tart.

Korábbi ref. tart.

szérum alkalikus foszfatáz (ALP)

40-115 U/L

100-280 U/L

szérum laktát-dehidrogenáz (LDH)

135-220 U/L

230-460 U/L

szérum lipáz (LIP)

<70 U/L

<210 U/L

szérum amiláz (AMY)

<100 U/L

<220 U/L

vizelet amiláz (vAMY)

<460 U/L

<900 U/L

  • Ugyancsak január 16-tól egyes vizsgálatok kérési módja megváltozik az alábbiak szerint.

Az eddig az Immunkémia (KIZIMKEM) kérőlapon található IgG, IgA, IgM, haptoglobin, anti-streptolysin-O és vizelet mikroalbuminuria a Kémia (KIZKEMIA) kérőlapra kerülnek át, a már ott megtalálható vizsgálatokat követően, egy csoportban felsorolva.
A vas, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor, ferritin, fólsav, B12-vitamin, kardiális troponin-T, myoglobin, prokalcitonin és timidin-kináz vizsgálatok továbbra is az Immunkémia (KIZIMKEM) kérőlapról lesznek rendelhetők.
Fentiekkel egyidejűleg a "Homocisztein profil" (totál homocisztein, fólsav, B12-vitamin) kérés lehetősége megszűnik és a továbbiakban a homocisztein vizsgálatot kizárólag a „Homocisztein anyagcsere panelen” (KIZIMKEM kérőlap) belül határozzuk meg.

  • A robotizált automata rendszerben az eddigi gyakorlattól eltérően   a rutinban és ügyeletben is a hemolizált minták újraküldése csak új rendelés feladásával történhet.

 

 

 

.

Debrecen, 2012. január 10.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina Intézet
igazgatója