Specifikus IgE és IgG

Tisztelt Kolléga!

 

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium hivatalos kiadványa, a Szabálykönyv 2002* szerint, 2003 január 1-től három változás van az allergia vizsgálatok kérésére vonatkozóan.

1. Specifikus IgE vizsgálatok esetén mintánként maximum 20, negatív lelet és kifejezett klinikai tünet esetén további 20 allergént lehet elszámolni. (Ez gyakorlatilag 40-et jelent.)

2. Specifikus IgG vizsgálatok esetén mintánként maximum 20 allergént lehet elszámolni.

3. A vizsgálatokat csak klinikai immunológus és allergológus, belgyógyász, tüdőgyógyász, bőrgyógyász, gyermekgyógyász, fül-orr gégész, szemész és reumatológus szakorvos kérheti.

 

A fentiek miatt a KBMPI Allergia Részlegén változik a vizsgálatkérés rendje és az IgG panel tartalma, amint alább részletezzük. Az IgE vizsgálatoknál az alábbi stratégia szerint járunk el: először allergén specifikus mixekket tartalmazó szűrőtesztekkel tisztázzuk, hogy a beteg antitestje melyik allergén csoportba tartozó allergénekkel reagál, majd egyedi vizsgálatokkal kvantitatíve meghatározzuk a specifikus allergén ellenes titert.

 

Vizsgálatkérés a mellékelt manuális Allergia kérőlapon, a megfelelő kockába tett jellel vagy elektronikusan a MedSol program által ajánlott lehetőség választásával történik.

A kérőlapon látható IgE szűrőpanel lehetőségek közül csak egy választható.  További IgE szűrőpanel vizsgálatok kérése a beteg újra felvételével, a kérőlap megfelelő kitöltésével történhet.

Pozitív szűrőteszt esetén a laboratóriumi asszisztens telefonon értesíti a vizsgálatkérőt aki új kérőlap elküldésével kérheti, hogy a pozitív alcsoportban allergénenként is elvégezzük a vizsgálatokat. A specifikus IgE egyenkénti meghatározásánál az eredményeket kU/L koncentráció egységben adjuk meg.

 

A jelenleg kérhető IgE szűrőpanelek az alábbi allergén keverékeket tartalmazzák

Inhalatív szűrőpanel allergén keverékei

-        macska-, kutya hámszövet, lószőr, tehénszőr, kutyaszőr, libatoll, gyapjú, csirke-, kacsatoll, macskaszőr

-        csillagpázsit, csomós ebír, angolperje, réti komócsin, réti perje, fenyércirok, termesztett rozs, pelyhes selyemperje, abrak, zab, búza, réti ecsetpázsit

-        zöld juhar, hamvas éger, nyírfa, mogyoró, tölgy, platán, kecskefűz, nyárfa

-        ürömlevelű parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, aranyvessző, szőrös disznóparéj

-        Penicillum notatum, Aspergilus fumigatus, Candida albicans, Alternaria alternata, poratka, liszt atka, házi poratka (rovar hámszövet)

Nutritív szűrőpanel allergén keverékei

-        tojásfehérje, tehéntej, búzaliszt, rozs, kukorica, tojássárgája, a-laktalbumin, b-laktalbumin, kazein, glutén, cheddar típusú sajt

-        földimogyoró, szójabab, dió, mogyoró, disznóhús, élesztő, hagyma, csirkehús

-        mandula, paradicsom, narancs, eper, kiwi, dinnye, banán, őszibarack

Rovar szűrőpanel allergén keverékei

-          háziméh, darázs, csótány, lódarázs.

 

A specifikus IgG vizsgálatok esetén 20 egyedi allergént tartalmazó panelre tértünk át, melynek komponensei:

-          korompenész, konidiumos gomba, kannapenész, mandula, földimogyoró, sertéshús, marhahús, csirkehús, kagyló és rákfélék, tőkehal, tojás, tej, búzaliszt, szójabab, rozsliszt, rizs, hagyma, paradicsom, zeller, sárgarépa.

 

Vizsgálati minta

Az allergia tesztekhez natív vért fogadunk (géles vákum csőben), munkanapokon reggel 8-től délután 3-ig, a KBMPI  Rutin Laboratóriumában (volt művese barakkban). Mintavételre a beteget személyesen is lehet küldeni a KBMPI ugyanott lévő diagnosztikai ambulanciájára, ahol a vérvételt képzett asszisztensnő végzi el.

A szűrőtesztekre 2 ml, a specifikus allergénekre 5 ml vér elegendő, ezért lehetőség van kisgyermekek esetén is elvégezni a vizsgálatokat. 

 

Az eredmény megadása és közlése

A meghatározás szilárdfázisú immunoassay-vel történik.

A szűrőtesztek (allergén keverékek) esetében az eredmények értékelése 0-6-ig terjedő osztályba sorolással történik. 2-es osztály fölött tekinthető a szűrőteszt pozitívnak. A specifikus allergénekre pozitív alcsoport allergénjeire külön kérőlap kitöltése esetén egyenként is elvégezzük a vizsgálatokat és az eredményt kU/L egységben adjuk meg.

A specifikus IgE szűrőtesztek és az IgG panel eredményének kiadása a 13:30-ig érkezett vagy vett mintákból a következő munkanapon 15 óra után történik. A specifikus allergénenként történő vizsgálat eredménye a kérést követő munkanapon kerül kiadásra hasonló időben.

 

További lehetőségek

Az Allergia Részlegen a jelenleginél több, egyedi allergén (inhalatív, nutritív, fém) vizsgálatára van lehetőség. Ezeket az egyedi igényeket a kérőlapon kell jelezni vagy a részlegvezetővel megbeszélni, aki mindkét esetben visszajelez (megfelelő telefonszám közlése szükséges), hogy elvégezhető-e és mennyi idő alatt az igény szerinti egyedi allergén vizsgálata.  

 

Részlegvezető: dr. Hársfalvi Jolán egyetemi docens, tel: 4103, 4502.

 

 

DE OEC KBMPI, 2003. január 14.

 

 

Dr. Muszbek László sk.

                        akadémikus, egyetemi tanár,

intézetigazgató

 

 

 

* Szabálykönyv a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról. EszCsM-Gyógyinfok. 2002. december