Thrombocyta P-szelektin meghatározása

Tisztelt Kolléga!

 

 

 

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet, Áramlási Citometriai Részlege 2003. április 18-tól új szolgáltatásként bevezeti a thrombocyta P-szelektin meghatározását.

A thrombocyták aktivációs állapotát többféleképpen jellemezhetjük. A P-szelektin (CD62) egy olyan adhéziós membránfehérje mely csak az aktivált thrombocyták és endothelsejtek felszínén jelenik meg. A thrombocytákban a P-szelektint az alfa-granulumok tartalmazzák, melyek degranulációjának eredményeként expresszálódik a felszínen. Ennek megfelelően a vizsgálat fő indikációs területe az artériás thrombosisokhoz vezető prethrombotikus állapotokban a fokozott thrombocyta  aktiváció kimutatása  Az aktivált thrombocyták a P-szelektin révén kötődhetnek a leukocytákhoz és feltételezik szerepüket a thrombocyták egymáshoz történő aggregációjában is. A P-szelektin normális körümények között csak igen kis mennyiségben mutatható ki a vérlemezkék felszínén. Laboratóriumunkban, az irodalmi adatokhoz hasonlóan 20 normál minta leméréskor a vérlemezlék 0-3%-a mutatott jelölődést CD62-re. A vérvételi körülmények azonban jelentős mértékben befolyásolhatják a kapott eredményt így valamennyi esetben a beteg mintákkal együtt egy kontroll minta küldése is szükséges az eredmények megfelelő értékeléséhez hasonlóan pl. a PNH irányú vizsgálathoz. A vizsgálathoz – az egyéb hemosztázis vizsgálatokra is használatos - 3.2%-os (0.105 M) Na-citrát alvadásgátlót tartalmazó vérminta szükséges. A mintavételnél fontos hogy minimális pangatással történjen a vérvétel. A mintának legkésőbb a mintavételtől számított 3 órán belül a laboratóriumba kell érni. Ha a minta ettől később kerül fixálásra akkor – a hosszú tárolás miatt – fals magas értékeket kaphatunk.  A vizsgálatot fixált mintákon történő kettős immunfluoreszcens jelöléssel végezzük melynek során a vérlemezkéket GPIX (CD42a) pozitvitásuk alapján azonosítjuk.

A vizsgálat kérése a Medsolution-ben Áramlási Citometria kérőlapján a P-szelektin antigén meghatározás megjelölésével történik. A vizsgálatok eredményét 48 órán belül közöljük melyben megadjuk a kontroll és beteg minták thrombocytáinak százalékos CD62 pozitivitását és a CD62 pozitív sejtek átlagos fluoreszcencia intenzitását egy izotípus kontroll mintához viszonyítva.

Egy vizsgálat pontértéke: 2 X 9114 = 18 228 pont. WHO kódja: 28563

A vizsgálat költsége járóbetegek esetén nem a klinikát terheli.

 

Amennyiben a vizsgálattal kapcsolatban kérdésük van az Áramlási Citometria részleg telefonszámán (5983) Dr. Kappelmayer János egyetemi docenst keressék.

 

 

Debrecen, 2003. április 17.

 

Tisztelettel:

 

Dr. Muszbek László s.k.

akadémikus, egyetemi tanár

a Klinikai Biokémiai és Molekuláris

Patológiai Intézet igazgatója