Változás a vizelet katekolaminok méréseiben

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet 2007-ben új szolgáltatásként bevezette a vizelet metanefrinek (metanefrin, normetanefrin, 3-metoxitiramin) HPLC-s mérését. A normetanefrin, metanefrin és a 3-metoxitiramin a katekolamin lebontás fontosabb metabolitjai, melyek elsődleges jelentőséggel bírnak a pheochromocytoma, a neuroblastoma, a ganglioneuroma és a melanoblastoma diagnózisának felállításánál.

A metanefrinek keletkezését és lebomlását mutatja az alábbi képletsor:

A fentiek alapján a vizelet metanefrinek, a vizelet katekolaminok, a vizelet VMA, HVA és a plazma katekolaminok meghatatározásai közül legelőször a vizelet metanefrineket kell kérni, majd a vizelet vanillinmandulasav és homovanillinsav koncentrációját, végül a vizelet katekolaminokat.

2009. április 15. után a következő protokollt javasoljuk alkalmazni:

A plazma katekolaminok kérése csak a tumor lokalizációjának eldöntésére irányuló vizsgálat esetén bír diagnosztikus értékkel.
A javasolt panelek sorrendjének betartásával lényegesen csökkenthető a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok száma és költsége, valamint rövidül a kivizsgálási idő.
Az alkalmazott vizelet HPLC-s mérések megbízható, rutin meghatározások.
A vizsgálati minta minden esetben: savanyított 24 órás gyűjtött vizelet. A meghatározásokat lehetőleg azonos mintából kell kérni!
A vizsgálatok továbbra is a KBMPI Kromatográfia elektronikus (a MedSol „KIZKROM”) vagy a hagyományos kérőlapján rendelhetők meg. A minták átvétele: a KBMPI Mintaátvevő Részlegén, naponta 8-tól 15 óráig.

Esetleges kérdéseikkel Dr. Csáthy Lászlóhoz vagy Dr. Nagy Erzsébethez fordulhatnak. Tel.: 54230 vagy 56378.

 

 

 

Debrecen, 2009. április 10.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója