Vizelet metanefrinek meghatározása

A Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet 2007. február 07-től új szolgáltatásként bevezeti a vizelet metanefrinek mérését.

A normetanefrin, metanefrin és a 3-metoxitiramin a katekolamin lebontás fontosabb metabolitjai, melyek nagy jelentőséggel bírnak a pheochromocytoma, neuroblastoma, ganglioneuroma és melanoblastoma diagnózisának felállításánál. A noradrenalin, dopamin, vanillinmandulasav és homovanillinsav mérését a metanefrinek mérésével kiegészítve lényegesen csökkenthető az álpozitív eredmények száma.. Az alkalmazásra kerülő HPLC-s mérés megbízható, rutin meghatározás. Mivel a metanefrinek a vizeletben többnyire glükuronid vagy szulfát konjugátumokként vannak jelen, azok felszabadítása savas hidrolízissel történik meg. A hidrolizált minták analízise történik egy elektrokémiai detektorral rendelkező, izokratikus HPLC rendszeren. Mérési módszer: Nagynyomású folyadékkromatográf -HPLC (Chromsystems Diagnostics).

Referencia tartomány:

Metanefrin (MN): 375 – 1506 nmol/nap
Normetanefrin (NMN) 573 – 1932 nmol/nap

WHO kód: 24425

Pontérték (analitonként): 2236.
A vizelet metanefrin vizsgálatok a KBMPI Kromatográfia elektronikus kérőlapján rendelhetők.
Vizsgálati minta : savanyított 24 órás gyűjtött vizelet

A vizsgálatkérés módja: A MEDSOL „KIZKROM“ kérőlapján a „Metanefrinek meghatározása vizeletből“ elnevezés kijelölésével rendelhető meg a vizsgálat. Hagyományos kérőlapon a “Metanefrin vizelet profil (metanefrin, normetanefrin, 3-metoxi-tiramin)” kell bejelölni.
A minták átvétele: A KBMPI Mintaleadó Részlegen naponta 8-tól 15 óráig.
Esetleges kérdéseikkel, Dr. Nagy Erzsébethez vagy Dr. Csáthy Lászlóhoz fordulhatnak, Tel.: 54230, vagy 54651.

 

Debrecen, 2007. február 5.

 

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi docens
a Klinikai Biokémiai és Molekuláris
Patológiai Intézet igazgatója