Heparin indukálta thrombocytopenia vizsgálati panel

A Laboratóriumi Medicina Intézet Hemosztázis részlege 2011. október 17-től bevezeti a heparin indukálta thrombocytopenia (HIT) vizsgálati panelt. HIT irányú kivizsgálást – a nemzetközi ajánlásnak megfelelően (Greinacher, Hamostaseologie, 2010, 30:17-28) - csak abban az esetben végzünk, ha a beteg esetén a HIT valószínűsége közepes vagy magas (a beteg 4T score értéke 3 4 pont).

4 T score

2 pont

1 pont

0 pont

thrombocytopenia
(thrombocytaszám esés)

> 20 G/L és
(>50%)

10-19 G/L vagy
(30-50%)

< 10 G/L
vagy
(<30%)

thrombocytaszám esés időpontja a heparin terápiát követően

5-10 nap, (< 24 óra, ha heparin 1 hónapon belül)

> 10 nap, 5-10 nap (?), (< 24 óra, ha heparin 30-100 nap)

< 5 nap

thrombosis vagy egyéb jelenség

új thrombosis, bőrnekrózis, anafilaxia

progresszív, ismétlődő thrombosis vagy gyanú, erythema

nincs

thrombocytopenia
egyéb oka

nincs

lehetséges

van

A HIT valószínűsége: nagy (7-8 pont), közepes (4-6 pont), kicsi (0-3 pont).

A vizsgálati panel tesztjei:
- Immunoassay: Partikulált  gél immunoassay (PaGIA, Diamed)
ELISA (Zymutest HIA IgG, Hyphen BioMed)
- Funkcionális teszt: Áramlási citometriai módszerrel detektált, Annexin V kötődésen alapuló thrombocyta aktiváció kimutatása
A funkcionális tesztet nem végezzük el abban az esetben, ha az ELISA teszt eredménye negatív.

Minta: 1 cső natív vér és 1 cső citráttal alvadásgátolt vér

A meghatározások elve:
A Heparin indukálta thrombocytopenia laboratóriumi tesztjei közül az immunoassayk a heparin-PF4-komplex ellenes, ún. HIT antitestek jelenlétét mutatják ki, míg azok thrombocyta aktiváló hatása funkcionálisteszttel detektálható. HIT panelünk magában foglalja a magas negatív prediktív értékkel rendelkező PaGIA tesztet, mely a beteg szérumában jelenlévő különböző izotípusú antitesteket mutatja ki. ELISA módszerrel a klinikai tünetekkel összefüggésbe hozható IgG típusú antitestet detektáljuk. A HIT diagnózis az antitest thrombocyta aktivációt okozó hatását detektáló funkcionális teszttel igazolható. Áramlási citometriai módszerrel vizsgáljuk heparin jelenlétében a beteg plazmájának donor thrombocytákra kifejtett aktiváló hatását. Az aktiváció során a thrombocytamembrán külső felszínére kerül a foszfatidilszerin, amihez a fluoreszcens festékkel jelölt Annexin-V kötődik. (Tomer et al, American Journal of Hematology, 1999, 61:53-61.) A teszt eredménye akkor pozitív, ha a donor thrombocyták legalább 11%-a aktiválódik és heparin jelenlétében legalább másfélszer annyi vérlemezke lesz Annexin-V pozitív, mint heparin nélkül (Annexin ráta >1,5).

Az eredmények értékelése és kiadása:
A PaGIA és az ELISA teszt, továbbá az áramlási citometriai vizsgálat eredményét szöveges formában (pozitív, enyhén pozitív, negatív) adjuk meg. A PaGIA teszt eredményét 1 órán belül, az ELISA és az áramlási citometriai vizsgálat eredményét 10 munkanapon belül adjuk meg.

A HIT panel pontértéke:
Amennyiben a funkcionális teszt nem kerül elvégzésre:       2 446 pont.
Valamennyi vizsgálat elvégzése esetén:        21 046 pont

Vizsgálatkérés: A “Heparin indukálta thrombocytopenia vizsgálati panel” az LMI hemosztázis kérőlapján mint “HIT panel” rendelhető.

 

.

Debrecen, 2011. október 12.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina Intézet
igazgatója