Elválasztástechnikai Részleg

 Részlegvezető: Dr. Mezei Zoltán
Analitikus: Csobán Mária

Elérhetőség
Tel: 52/411-717/ 54230 mellék
E-mail: mezeiza@med.unideb.hu

Kérőlap:
Kromatográfia
Háziorvosi

Az Elválasztástechnikai Részleg 1992-ben kezdte meg rutinszerűen a működését, és azt követően gyorsan fejlődött. Vizsgálataink célja elsőként a katekolamint szekretáló daganatok diagnosztikájában (phaeochromocytoma, neuroblastoma, paraganglioma) a noradrenalin, adrenalin és dopamin meghatározások voltak gyűjtött vizeletből, 1993-tól pedig már plazma mintából is. Ebben az időszakban vált ugyancsak rutin méréssé a vizelettel ürített nem-konjugált katekolamin metabolit, a vanilmandulasav (VMA) meghatározása, amelyekből évenként közel 1000 mérést végzünk fekvő és járó betegeknél, valamint külsős megbízások esetén, továbbá a szerotonin metabolitjának, az 5-hidroxiindolecetsavnak az analízise. A vizelet metanefrin (metanefrin, normetanefrin, 3-metoxitiramin) koncentrációit 2007 óta határozzuk meg. 2005. évben a legújabb diódasoros HPLC készülék beállításával a 25-OH-D3-vitamin, 2011-től a 25-OH-D2-vitamin plazmából történő gyors meghatározására nyílt lehetőség. 2008–tól 11 antiepileptikum (fenitoin, sultiam, zonisamid, 10-OH-karbazepin, dezmetilmetsuximid, lamotrigin, etosuximid, primidon, fenobarbital, karbamazepin-10,11-epoxid és karbamazepin) egymás melletti mérését is el tudjuk végezni. 2009. évtől lehetőség van a levetiracetam (Keppra(R)) plazma koncentrációjának meghatározására is.

1998-tól a klinikán és a régióban izotóparány tömegspektrométerrel, egy non-invazív módszerrel mutatjuk ki a Helicobacter pylori fertőzöttséget, és tudjuk nyomon követni az eradikációt. Éves vizsgálati számunk közel 20.000. A laboratórium folyadékkromatográfokkal rendelkezik, amelyekhez elektrokémiai, és diódasoros UV detektorok kapcsolhatók. A műszeregyütteseket automata mintaadagoló és off-line működő mintaelőkészítő rendszer egészíti ki. A speciális rendszerű gázkromatográf/tömegspektrométer teljesen automatizált rendszer a minta bevitelétől az eredmény kiadásáig.
2012-től új készülék beszerzésével tovább tudtuk bővíteni a ß-thalassaemia diagnosztikáját a HbF és a HbA2 koncentrációjának meghatározásával.

 

CsatolmányMéret
PDF icon kromatogr.pdf46.4 KB
PDF icon haziorvosi5.pdf67.05 KB