Hematológiai és Vizeletanalízis Részleg

Részlegvezető: Dr. Miszti-Blasius Kornél
Analitikus: Györfiné Veszprémi Anikó

Elérhetőség
Tel: 52/411-717/ 55920 mellék
E-mail: cornelius@med.unideb.hu

Kérőlapok:
Hematológia
Pediátria
Liquor
Sürgősségi
Háziorvosi

A LMI Hematológia részlege 1989-ben alakult meg. Ekkor egy Coulter T890 hematológiai automatán kezdtük meg a sejtszámok, hemoglobin és hematokrit mérését napi 80-100 mintán. 1992-ben egy Technicon H1 automatán lehetőségünk nyílt a gépi kvalitatív vérképek értékelésére. Jelenleg a napi mintaszámunk 800 körüli, az éves vizsgálati szám 200.000. Laboratóriumunkban a Sysmex XE 2100D automatán gépi kvalitatív vérkép mérése (nagyvérkép) történik a nap 24 órájában. Emellett munkaidőben működik egy Siemens Advia 120 és egy Advia-2100 automata is, amelyek a myeloperoxidáz aktivitást is detektálják, valamint a hypochrom vörösvértestek arányát is megadják. A reticulocyták automatán történő számolását az országban elsőként kezdtük meg 1991-ben. Ma a két Advia automatán évi 7000 mintát mérünk. A liquor mintákból a sejtszám meghatározás és a sejtek qualitatív vizsgálata történik. A vizeletvizsgálatot szintén a részleg végzi el. A kéréseket online a Medsolution rendszerben tudják az osztályok feladni és a leletek közlése szintén online történik. A Pediátriai egység 2002 óta tartozik a LMI-hez mint speciális klinikai kémiai és hematológiai vizsgálatokat mikromódszerrel végző, de továbbra is a beteg gyermekek közelében lévő laboratórium. A szigorúbb gazdasági feltételek mellett magasabb szakmai elvárásoknak (külső-belső minőségellenőrzési rendszer, ISO, online adatátvitel) kell eleget tenni, ezért a párhuzamosan folyó vizsgálatokat fokozatosan megszüntettük, és ma elsősorban a 13 féle járóbeteg szakrendelés hematológiai, vizelet, széklet, szérum és verejték-elektrolit vizsgálatát végezzük. Az évi kb. 60.000 vizsgálat nagyobb része a járóbetegeké. A délelőtt folyamán kiadott leletekkel biztosítjuk, hogy a krónikus beteg gyermekkel ne kelljen kétszer utazni, hosszasan várakozni.

Fekvőbetegek részére a máshol nem elérhető speciális, illetve sűrgős vizsgálatokat végezzük. A hematológiai profilon belül kérhető a vérkép (kapilláris vérből kisvérkép), perifériás vér- és csontvelő-kenet festése, methemoglobin, v.v.t. ozmotikus rezisztencia. Gyorsteszttel mutatjuk ki a székletből a humán hemoglobint. A napi diagnosztikai feladatok (vizelet N-acetil-ß-D-glükózaminidáz, NAG-áz) mellett speciális feladat a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrése. Ezek közül a mukopoliszacharidózis, alkaptonuria, bizonyos aminosavanyagcsere-zavarok, 7-dehidro-koleszterin-reduktáz hiány szűrését, követését végezzük.
1996 óta van lehetőség a diabetes mellitus betegségben szenvedők HbA1C értékének meghatározására, amely vizsgálat 2008-ban került erre a Részlegre. A folyadékkromatográfiás (HPLC) rendszerben a HbA1C mellett más hemoglobinfrakciók is kimutathatók. Az alkalmazott HPLC-s módszer lehetővé teszi az igen gyors (97 másodperc/minta) meghatározásokat. A készülék közvetlenül kapilláris vérből is képes a meghatározásokat elvégezni, amely nagy segítség a gyermekek, idősek számára.