Hemosztázis Részleg

Részlegvezető: Dr. Kerényi Adrienne és Dr. Bereczky Zsuzsanna
Analitikus: Bereczki Annamária

Elérhetőség
Tel: 52/411-717/ 55158 mellék
E-mail: kerenyi@med.unideb.hu, zsbereczky@med.unideb.hu

Kérőlapok:
Hemosztázis
Sürgősségi
Háziorvosi

A DEOEC LMI hemosztázis részlege 1978-ban, az intézet megalakulásakor kezdte működését. A hemosztázis diagnosztika területén elért jelentős és folyamatos fejlődést követően ma már évente kb. 250000 vizsgálatot végzünk. A vizsgálatkérések legnagyobb részét a DEOEC klinikáiról érkezők teszik ki, de számos minta érkezik részlegünkre az ország különböző kórházaiból és az allapellátást végző központokból is. A koaguláció szűrőtesztjein (protrombin idő, APTI, trombin idő) túlmenően a haemorrhagiás diathesisek kivizsgálását végezzük, ezen belül a coagulopathiák diagnosztikájára alvadási faktor aktivitás meghatározások állnak rendelkezésre, külön kiemelendő a XIII-as faktor aktivitás meghatározása, amely egy intézetünkben kifejlesztett módszer alapján történik és a XIII-as faktor aktivitásának kvantitativ meghatározását teszi lehetővé, valamint a szintén intézetünkben kifejlesztett XIII-as faktor antigén szint meghatározására alkalmas ELISA módszer. A thrombocyta funkciózavarok kivizsgálására a thrombocyta funkció szűrőtesztjei mellett (vérzési idő, PFA-100 globális thrombocyta funkció analízis) aggregációs és szekréciós vizsgálatokat végzünk többféle induktor alkalmazásával. A von Willebrand betegség kimutatására a funkcionális teszttel együtt (risztocetin kofaktor aktivitás) a von Willebrand antigén szint mérésre is lehetőség van. A haemorrhagiás diathesisek mellett a thrombophiliák diagnosztikáját is széleskörűen végezzük. Az öröklött thrombophiliák kivizsgálásakor az aktivált protein C (APC) rezisztencia, protein C -és S hiány, antitrombin III deficiencia, plazminogén hiány kimutatását, a szerzett thrombophiliák közül a lupus anticoagulans és az antikardiolipin antitestek titerének meghatározását végzi laboratóriumunk.
A hemosztázis vizsgálatok az ELISA módszereket és a thrombocyta aggregációt kivéve automatizáltan történnek, részlegünkön több koagulométer (Stago STA Compact, Stago STA-R, Sigma Amelung AMAX 200, Dade Behring BCS), két PFA-100 analizátor és egy Cobas Mira kémiai analizátor működik. Koagulométereink folyamatosan, a nap 24 órájában végzik a klinikai minták analízisét.
A részleg vizsgálati módszereit folyamatosan újítja és bővíti, a bevezetett módszerekről mostanáig körlevelekben, ezentúl pedig az intézet honlapján keresztül értesítjük klinikus kollégáinkat.